Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Március 03. 14:01, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

A jövedelemtől függ a bölcsődei napidíj

A jövedelemtől függ a bölcsődei napidíj

Egyedi módszerrel, sávosan, a családok egy főre eső jövedelme alapján határozta meg a hódmezővásárhelyi önkormányzat az áprilisban életbe lépő, már gondozási díjat is magában foglaló bölcsődei napidíjat.

Közölte az önkormányzat sajtószolgálata az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a családok 70 százalékának a tavalyinál kevesebbet kell majd fizetnie a bölcsődés gyermek után, a napidíj összege csak azoknak a családoknak esetében lesz magasabb, amelyekben az egy főre jutó jövedelem megközelíti vagy meghaladja a 100 ezer forintot.

Az önkormányzat a jogszabályban meghatározott változtatás előtt társadalmi egyeztetést indított, amelynek során az érintett intézmények vezetői és a városi szociálpolitikai tanács véleménye mellett a 270 bölcsődés szüleit is megkérdezték. Ennek eredményeként egyedi módszert dolgoztak ki. Eszerint – a rászorulók különböző kedvezményei mellett – a város a családok egy főre eső jövedelme alapján határozta meg a bölcsődék térítési díját.

Az április elsejét követően érvényes számítás szerint a korábbi 657 forintos bölcsődei napidíj helyett azoknak a családoknak, amelyekben az egy főre eső jövedelem nem éri el a 39 ezer forintot, naponta 430 forintot kell fizetniük. A szülők 55 ezer forint egy főre eső jövedelemig 580 forintos, 70 ezer forintig 630 forintos napi hozzájárulással számolhatnak. Emelkedés csak az ennél magasabb jövedelmű családoknál tapasztalható: 85 ezer forintig 680 forintot, 100 ezer forintig 730 forintot kell fizetni. Azokban a családokban pedig, amelyekben az egy főre eső jövedelem meghaladja a 100 ezer forintot, 810 forint a bölcsődés gyermek napidíja.

Mint írták, az új számítás az érintett családok 70 százaléka számára alacsonyabb költséget jelent, de a legmagasabb kategóriában is alig háromezer forintos a növekmény havonta a korábbihoz képest.

Az önkormányzati bölcsődék térítési díjai minden jövedelemszint esetében alacsonyabbak maradtak a magánvállalkozásként működő családi napközik napidíjánál – áll a közleményben.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket