Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Szeptember 14. 13:28, péntek | Helyi
Forrás: MTI

A kulturális örökség napjai - Programok Tolna megyében

A kulturális örökség napjai - Programok Tolna megyében

Színes programokkal készülnek Tolna megyében a kulturális örökség napjaira, Dunaföldváron, Dombóváron, Bonyhádon, Decsen és Bátán is lesznek mások mellett helytörténeti, zenei és gasztronómiai rendezvények a hétvégén.

Dunaföldváron a városi művelődési központ vasárnap délután Kul-túrára invitálja az érdeklődőket. A körúton megismerkedhetnek a résztvevők a dunaföldvári vár középkori celláival, amelynek falain 19. századi elítéltek rajzai is fennmaradtak, útba ejtik a 18. században épült egykori ferences kolostor - ma Magyar László Gimnázium - barokk könyvtárát és a szintén egykori ferences rendi Barátok templomát - mondta az MTI-nek Fafkáné Simon Ildikó szervező. A programot a helyi Szent Rókus Borlovagrend pincéjében borkóstoló zárja.

A dombóvári művelődési ház szombat délután a dombóvári örmény nemzetiségi önkormányzattal közös programján kreatív kézműves foglalkozásokkal, köztük örmény motívumokat felhasználó gyöngyfűzéssel, nemezeléssel, rovásírás-gyakorlattal várja az érdeklődőket.

A bonyhádi Völgységi Múzeum szombaton a tanösvényen szervez egész napos kirándulást, amelynek útvonala tucatnyi vallási, néprajzi műemléket, ipartörténeti gyűjteményt érint, köztük a nagymányoki Német Nemzetiségi Múzeumot, az egyházaskozári Csángó Szent István Király templomot és a szászvári bányászati múzeumot; a túrát Solymár Imre (1947-1997) bonyhádi Völgység-kutató emlékére hirdették meg.

Decsen a római katolikus templomban szombat este nyolc órától rendezendő koncerten Kodály Háry János című daljátékának részletei szólalnak meg, a Szekszárdi Gitárkvartett klasszikus darabokat játszik; a program érdekessége, hogy a résztvevőknek a műemlék történetéről szóló vetélkedő előtt bibliai ételkóstolót is ígér.

Bátán szombat délelőtt kerékpáros "műemlékvédelmi ralin" járhatják be a vállalkozó kedvűek a község egyházi műemlékeit, mások mellett a Kálvária kápolnát, a Szent Mihály-templomot, a református templomot és a régi zsidó temetőt; este a bátai református templomban Solymosi Péter trombita-, Kosóczkiné Jendrék Ágnes gordonka- és Kosóczki Tamás orgonaművész barokk szerzők műveiből ad koncertet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 19. 16:25, csütörtök | Helyi

Dombóvári győztese van a CineFest Filmfesztivál diákfilm pályázatának

A 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál egyik díjazottja a dombóvári Juhász Barnabás.

2024. Szeptember 18. 09:56, szerda | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Szeptember 17. 13:17, kedd | Helyi

Két baleset is történt Kapospula és Attala között pár nap alatt

Mindkét esetben súlyos sérülés történt.

2024. Szeptember 16. 11:00, hétfő | Helyi

Fekete István Múzeum – A hónap műtárgya

Szeptember hónap műtárgyának az író egy eddig ismeretlen kéziratát választották. Fekete István Vadászat Magyarországon című írása az Amnesztia, vegyes kézirat kötetben található meg.