Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Március 27. 07:11, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

A vöröseknek jobban fáj

A vöröseknek jobban fáj

Kevésbé bírják a fájdalmat a vörös, mint a sötét hajúak – állítják a brit Southamptoni Egyetem klinikájának kutatói.

A tudósok azt vizsgálták, hogy több fájdalomcsillapítóra van-e szükségük az érzékenyen fehér bőrűeknek és a vörös hajúaknak műtétek esetén, ezért gyenge áramütésekkel vizsgálták reakcióikat. A „villanycsípéseket” a combjukba kapták az alanyok, akik között akadtak barna és sötét hajúak is. A reakciók és válaszok alapján a kutatók arra jutottak, hogy a vörös hajúak fájdalomküszöbe alacsonyabb.

Hasonló kísérletet végeztek 10 éve az Egyesült Államokban és hasonló eredménnyel, nevezetesen azzal a végkövetkeztetéssel, hogy 19 százalékkal több fájdalomcsillapítóra van szükségük vörös hajú nőknek, hogy ugyanannyira elviselhetőnek érezzék ugyanazt a fájdalmat, mint a más hajszínűek. 2009-ben ugyanezek az amerikai kutatók úgy találták, hogy a vörös hajúak idegesebbek fogászati kezelésen, és kétszer hajlamosabbak arra, hogy kerüljék a fogorvost.

Egy dán tanulmány szerint a vörös hajúak a hideget is nehezebben viselik, bár meleg étkekkel képesek túltenni magukat rajta – emlékeztetett a The Daily Telegraph című brit lap.

2005-ben a fentieknek némiképp ellentmondó kanadai tanulmány jelent meg, amely szerint éppen a vörös nők körében akadnak olyanok, akik az átlagembernél jobban tűrik a fájdalmat. Az ok egy mutáns gén, amely nem blokkolja a fájdalomcsillapítók hatását. Ezzel a módosult génnel csakis fehér bőrű vörös hajú nők rendelkeznek, ugyanilyen haj- és bőrszínű férfiak nem.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket