Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. Október 01. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Az agy serdülőkor után is fejlődik

Az agy serdülőkor után is fejlődik

A legfrissebb kutatások szerint az eddigi elméletekkel ellentétben az agy fejlődése nem áll le kamaszkorban.

A fiatal felnőttkor eseményei is nagy hatással vannak ugyanis elménkre, így fejlődése és alapvető változásai akár húszas éveink közepéig is eltarthatnak.

A tanulmányok során összesen 103 önkéntes agyát vizsgálták meg MRI berendezés segítségével. Az alanyok életkora 5-32 év közé volt tehető. A vizsgálatokat mindenkinél legalább kétszer elvégezték, hogy az esetleges változások megmutatkozhassanak - írja a Journal of Neuroscience.

Az eredmények azt mutatták, hogy az agy fiatal felnőttkorban is jelentős változásokon megy keresztül: a huszonévesek homloklebenyében - amely a komplex kognitív feladatok ellátását szabályozza - ugyanis egyértelműen fejlődést észleltek a tudósok a felvételek alapján.

Ezek a folyamatok a szakemberek szerint azért fontosak, mert fiatalon még rengeteg olyan inger ér bennünket, amelyekből fontos tapasztalatokat szerezhetünk: elég csak a főiskolai, egyetemi évekre, illetve a pályakezdés buktatóira és sikereire gondolni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket