Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2011. Szeptember 06. 07:25, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress

Egyre hosszabb az allergiaszezon

Egyre hosszabb az allergiaszezon

Azok, akik allergiában szenvednek, és elsősorban a parlagfű pollenjére érzékenyek, évről évre megtapasztalják a kellemetlen tüneteket - ráadásul úgy tűnik, hogy egyre hosszabb ideig.

A szakértők szerint a hosszabb allergiaszezonért az emelkedő átlaghőmérséklet és a növekvő szén-dioxid koncentráció a felelős.

Az orvosok szerint az allergiaszezonnak augusztus közepétől szeptemberig kellene tartania, a világ több részén azonban a betegek egyre korábban kezdik tapasztalni a tüsszögést, a szemviszketést és az orrváladékozást - ezek pedig egyértelműen az allergia jelei. Ráadásul a tünetek akár októberig is kitarthatnak - írja a HealthDay.

A fő bűnös természetesen a sokat emlegetett parlagfű, amelynek pollenje Európában és Amerikában is milliókat kínoz. Egyetlen növény 1 milliárd pollent képes termelni egy szezon alatt - a növekvő hőmérséklet és szén-dioxid szint következtében azonban a virágzás akár hónapokkal is hosszabb lehet a normálisnál.

A tüneteket teljes mértékben elkerülni nem lehet, a gyógyszerek csak elnyomják és csökkentik őket. Ha azonban az allergiások figyelik a pollenjelentéseket, és nem mennek a természetbe olyankor, amikor kiemelten magas a pollenkoncentráció, kevesebb szenvedéssel is megúszhatják a kitolódott szezont.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: allergia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Életmód

Nagy Márton: ösztönözni kell a mesterséges intelligencia vállalati felhasználását

A kormány kiemelt célja a hazai kkv-k versenyképességének fejlesztése, ehhez ösztönözni kell a mesterséges intelligencia (MI) vállalati felhasználását

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Életmód

Szeptember végén kerül a mozikba a Kaláka együttesről szóló dokumentumfilm

Szeptember 26-tól vetítik országszerte a mozik a legendás Kaláka együttesről szóló, Kaláka - a Kárpátoktól a Karib-tengerig című egész estés dokumentumfilmet, Pigniczky Réka rendezését.

2024. Szeptember 17. 07:44, kedd | Életmód

Tovább nőtt a magyar turisták száma Horvátországban az idén

Az idén újabb rekordot döntve tovább nőtt Horvátországban a magyar turisták és vendégéjszakáik száma, szeptember közepéig 736 ezer magyar utazó 3,7 millió éjszakát töltött az adriai államban

2024. Szeptember 16. 06:00, hétfő | Életmód

Hans Zimmer az MVM Dome-ban ad koncertet jövő novemberben

Hans Zimmer a The Next Level című új turnéjával az MVM Dome-ban Budapesten is fellép 2025. november 12-én.