Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Augusztus 09. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

'Imádkozó' orosz punkok, virágzó parlagfű és hajsza a kábeltolvajok után a Lapszemlében

'Imádkozó' orosz punkok, virágzó parlagfű és hajsza a kábeltolvajok után a Lapszemlében

Három évet kaphatnak azok az orosz punkok, akik egy moszkvai székesegyházban Putyin távozásáért „imádkoztak” – írja a Magyar Hírlap. A Népszava arról cikkez, hogy a következő napokban-hetekben helikopterrel is keresni fogják a parlagfüves területeket több megyében. Felderítőakciókat szervez a rendőrség Budapesten a kábeltolvajok elfogására – tudta meg a Magyar Nemzet.

A Magyar Hírlap közlése szerint három év börtönt kért az orosz államügyészség kedden a Pussy Riot nevű orosz női punkegyüttes három tagjára, akik két héttel a márciusi elnökválasztás előtt a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban maszkban, gitárokkal „imádkoztak” a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyin azóta megválasztott államfőt. Alekszandr Nyikiforov ügyész kijelentette: bebizonyosodott, hogy a vádlottak garázdaságot követtek el, amit vallási gyűlölet motivált. Hangsúlyozta, hogy állításukkal ellentétben akciójuk nem politikai természetű volt, hanem a pravoszláv hitűek megsértésére, megalázásra irányuló provokáció. Szerinte a bűntettet tudatosan és előre kitervelten követték el.

***

A földhivatalok munkatársai az ország különböző pontjain eddig 275 esetben összesen 468 hektáron találtak parlagfűvel fertőzött területet, közérdekű védekezést 157 ügyben összesen 77 hektáron kellett elrendelniük a kormányhivataloknak - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeleti főosztályának főosztályvezető-helyettese. Szalkai Gábor elmondta, hogy a következő napokban-hetekben helikopterrel is keresni fogják a parlagfüves területeket több megyében. Az eljárással a földi felderítéssel nehezen megközelíthető vagy nem látható fertőzött területeket is észreveszik. A Népszava cikkéből kiderül, hogy az idén csökkent a parlagfűvel fertőzött mezőgazdasági területek aránya. A szárazság miatt az idén a szokásosnál két héttel később virágzik a parlagfű, a tömeges virágzása a napokban kezdődik.

***

Nyomozócsoportot állítottak fel a múlt héten a BKV vonalain történt vezetéklopások felderítésére. A nyomozócsoport pénteken elfogott két személyt, akiknél a HÉV Soroksár és Dunaharaszti közötti pályaszakaszáról leszerelt kábelek voltak. A BRFK újabb akciókat szervez, hiszen az elmúlt években összességében félmilliárd forintos okoztak a tolvajok. A lopások módja szervezett elkövetői körre utal, ezért a rézvezetékek felvásárlóhelyeiről is információt remélnek. A Nemzetgazdasági Minisztérium szeptemberben nyújtja be a parlamentnek a fémtörvény szigorításának tervét - olvasható a Magyar Nemzetben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket