Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Augusztus 09. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kaszálnak a pénzváltók - viszik az eurót, mint a cukrot

Kaszálnak a pénzváltók - viszik az eurót, mint a cukrot

Napok óta óriási forgalmat bonyolítanak le a pénzváltók, a lakossági ügyfelek leginkább az eurót veszik, ám nem feltétlenül csak nyaraláshoz, hanem spekulatív célzattal is - írja a Világgazdaság. A pénzváltó irodák nagy rohamok idején népszerűbbek a bankfiókoknál, mert a hitelintézeteknél néhány egységnyivel kedvezőbb árfolyamot tudnak kínálni. Ezzel együtt a bankfiókok pénzváltási forgalma is növekvő tendenciát mutat.

Az érdeklődését az elmúlt napok devizapiaci fejleményei keltették fel, hétfőn ugyanis több hónapos csúcsokat állított fel a forint az euróval szembeni jegyzés 275-ig ment le, ami 11 hónapos csúcs volt.

Az euró/forint árfolyamot az EU/IMF-tárgyalások és az eurózóna adósságválsága határozhatja meg. Előbbivel kapcsolatban az elemzők szerint komoly nézetkülönbségek vannak a kormány és a nemzetközi szerveztek között, ugyanakkor előremutató, hogy értesülések szerint a kormány módosíthatja a pénzügyi tranzakciós adót: ha ez utóbbi igaz, tovább javíthat pozícióin a hazai deviza.

Mérséklődhet a frankhitelesek törlesztőrészlete, hiszen a svájci frankot 230 forint alatt jegyezték, amire közel egy éve nem volt példa. Tavaly szeptember óta csak az euró/forint árfolyam változása az irányadó, hiszen a Svájci Nemzeti Bank 1,20-as minimális euró/frank árfolyamküszöböt vezetett be. Az SNB azóta sikeresen védte meg az árfolyamszintet még a legpesszimistább piaci hangulatban is.Vagyis a 230 forint alatti frankárfolyam a hazai deviza felértékelődésének köszönhető: a forint az elmúlt hetekben sokat erősödött az euró ellenében, ami megjelent a frank/forint keresztben is. Ha azt feltételezzük, hogy az SNB továbbra is sikeresen védi meg az 1,20-as küszöbértéket, akkor továbbra is csak a forint ingadozására kell figyelni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket