Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Március 30. 14:11, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Kikerülhetnek a hullámsírból az Apollo–11 hajtóművei

Kikerülhetnek a hullámsírból az Apollo–11 hajtóművei

Felszínre akarja hozni az Apollo–11 holdmisszió több mint negyven éve az Atlanti-óceán mélyén fekvő rakétahajtóműveit az Amazon.com internetes áruház alapító-vezérigazgatója, Jeff Bezos.

Az űrrajongó milliárdos egy általa vezetett magánexpedíció keretein belül kutatta fel az F–1 rakétahajtóműveket. A kutatócsoport hanglokátorok segítségével térképezte fel a több mint 4200 méter mélyen fekvő hullámsírt. Az Amazon.com alapító-vezérigazgatója internetes közleményében árulta el, hogy felszínre akarja hozni az öt elsüllyedt hajtómű legalább egyikét.

A hajtóművek az Apollo–11 űrhajót elindító Saturn V holdrakéta részét képezték, és a terveknek megfelelően a felszállást követő néhány percen belül a tengerbe zuhantak. Négy nappal később pedig, 1969. július 20-án, Neil Armstrong és Buzz Aldrin már a Holdon sétáltak. „Egyelőre nem tudjuk, hogy milyen állapotban vannak” – írta Bezos. – Hatalmas sebességgel csapódtak az óceánba, és több mint negyven éve áznak a sós tengervízben. Másrészről persze nagyon strapabíró anyagból készültek.”

Bezos, aki ötévesen nézte végig a holdra szállást a televízióban, hozzátette: bár a hajtóművek még ma is a NASA tulajdonát képezik, reméli, hogy a leletek múzeumokhoz fognak kerülni. Az amerikai űrkutatási hivatal rendkívül izgatottan fogadta a felfedezés hírét.

A kiemelés időpontját azonban egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de annyi biztos, hogy az egyenként 5,8 méteres hajtóművek felszínre hozatala jóval hosszabb időt vesz majd igénybe, mint az a két és fél perc, amely idő alatt a rakétahajtóművek annak idején elhagyták a kilövőhelyet. Az űrkorszak kezdete óta számtalan „használt” hajtómű, illetve egyéb űrhajóalkatrész landolt az óceán fenekén, és nem tudni, hogy jelenleg milyen állapotban vannak.

A mélytengeri magánexpedíciók pedig hatalmas népszerűségnek örvendenek manapság a milliárdosok körében. Az Avatar című kasszasikert is jegyző James Cameron például a múlt hét végén tett látogatást egy mini-tengeralattjáróval a Föld legmélyebb pontjánál, amely a Csendes-óceán délnyugati medencéjében fekvő Mariana-árokban található. Sir Richard Branson brit milliárdos pedig az Atlanti-óceán legmélyebb pontjaként ismert Puerto Ricó-i árokhoz tervez expedíciót az év vége felé.

Egyelőre tisztázatlan, hogy a Bezos által vezetett kutatócsoport mikor bukkant rá a hajtóművekre. A milliárdos mindössze néhány részletet árult el a felfedezésről, így még azt sem tudni, hogy miként sikerült azonosítani a leleteket. A kiemelés költségeit illetően pedig mindössze annyit mondott, hogy magánfinanszírozással fog megvalósulni.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket