Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Január 26. 17:11, szombat | Belföld
Forrás: mti

Már nem lehet időközi választást kiírni ebben a ciklusban

Már nem lehet időközi választást kiírni ebben a ciklusban

Március 31-én tartják az utolsó időközi önkormányzati választásokat ebben a ciklusban, addig még 16 képviselő- vagy polgármester-választás lesz az országban.

A 2011-ben elfogadott alaptörvény előírja, hogy a helyi vezetőket a korábbi négy helyett ötévente kell megválasztani, a 2014-ben megválasztott vezetők mandátuma így 2019-ben jár le.

Ha azonban egy egyéni választókerületi képviselő vagy polgármester helye megüresedik, időközi választást kell tartani. A választást az illetékes választási bizottság a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belülre tűzi ki, úgy, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé essen.

A választási eljárási törvény szerint azonban nem lehet időközi választást tartani az általános önkormányzati választás évében április 1-je és a választás napja között. Ez azt jelenti, hogy - mivel szavazást vasárnap tartanak - a választási bizottságoknak január 20-án volt utoljára lehetőségük választást kiírni, mégpedig az április 1-je előtti legutolsó időpontra, március 31-ére.

A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint április 1-jéig még 16 időközi önkormányzati választást tartanak: 9 helyen választanak polgármestert, három helyen egyéni választókerületi képviselőt, négy helyen pedig települési nemzetiségi önkormányzati képviselőt.

Február 10-én Káván polgármestert, február 17-én Korláton, Bakonyszentivánon és Mekényesen polgármestert, Kecskeméten pedig görög nemzetiségi képviselőt, március 3-án Tolnában egyéni választókerületi képviselőt, Nyírmártonfalván pedig roma települési képviselőt választanak. Március 10-én Andocson polgármestert, március 24-én Száron és Romonyán polgármestert, Püspökladányban egyéni választókerületi képviselőket, Pilisen roma, Tótszentmártonban pedig horvát nemzetiségi képviselőt választanak.

A ciklus utolsó időközi választását március 31-én tartják, Szelevényben és Ibrányban polgármestert választanak.

Az időközi önkormányzati választásokon megválasztott képviselők, polgármesterek mandátuma csak néhány hónapig, a következő választásig, tehát 2019 őszéig szól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket