Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Július 01. 15:04, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Napszemüvegeket ellenőrzött a fogyasztóvédelem

Napszemüvegeket ellenőrzött a fogyasztóvédelem

Minden vizsgált napszemüveg UV-szűrése megfelelt az előírásoknak a fogyasztóvédelmi ellenőrzésen – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel hétfőn.

A közlemény szerint 16 felnőtt és 4 gyermek napszemüveg fényáteresztését vizsgálták. A napszemüvegeket a gyártók 0-tól 4-ig öt kategóriába sorolják be aszerint, hogy gyenge vagy erős napsugárzás elleni védelemre ajánlják azokat. A kategóriajelöléseket a napszemüvegen vagy a címkén kell feltüntetni.

Az ITM közölte: a vizsgált felnőtt napszemüvegek közül kettőnél fordult elő, hogy azokat a gyártók 3-as kategóriába sorolták, azonban a laboratóriumi mérések alapján valójában a 4-es kategóriába tartoznak. Így a hatóság ezt a kettőt kivonta a forgalomból. Ezek erősebb mértékben védenek ugyan a napsugárzás ellen, de már annyira sötétítettek, hogy gépjárművezetéshez nem használhatóak biztonságosan, és erről előzetesen tájékoztatni kell a vásárlót – írták.

Az ellenőrzési tapasztalatok szerint a gyártók a napszemüvegek többségén elhelyezik a teljes UV védelem feliratot, függetlenül attól, hogy melyik kategóriába sorolták be a terméket. Ilyen jelölés esetén a laboratórium szigorúbb ellenőrzés alá veszi a napszemüveget az UV-áteresztés szempontjából, hiszen a vásárlók joggal várják el, hogy a feliratnak megfeleljen a termék. Ennek a szempontnak egy 1-es kategóriába sorolt napszemüveg nem felelt meg, a fogyasztóvédelmi hatóság elrendelte a megtévesztő tájékoztatás eltávolítását.

A közlemény szerint Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: a laborvizsgálat egyik legfontosabb eredménye, hogy még az alacsonyabb árkategóriába tartozó napszemüvegek is megfeleltek a kategóriájukban előírt UV-szűrésnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket