Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Augusztus 08. 18:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Ombudsman: túlzott szigor egy gyermekvédelmi esetnél

Ombudsman: túlzott szigor egy gyermekvédelmi esetnél

Rendőri segítséget kért a gyámhivatal egy gyermekvédelmi ügyben, és túlságosan korlátozta a szülők és a gyermekek kapcsolattartását, ezek a túlzó intézkedések az alapvető jogok biztosa szerint sértik a gyermekek jogait - közölte Szabó Máté hivatala szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint egy öt- és egy nyolcéves gyermek két szülője azért fordult Szabó Máté ombudsmanhoz, mert megítélésük szerint a gyermekeik ideiglenes hatályú elhelyezéséről, majd állami gondoskodásba vételéről döntő hatóságok nem jártak el kellő körültekintéssel.
Mint az ombudsman hivatala felidézi, a szülők ellen azért indult hatósági eljárás, mert az óvodai jelzés alapján indított rendőrségi eljárásban feltárták: az apa folyamatosan, az anya időnként bántalmazta a gyermekeket. A jegyző ideiglenesen az egyik nagyszülőnél helyezte el a gyerekeket, ám ő egy hónap múlva meghalt, és a szülők hazavitték a gyermekeiket. A hatóság úgy döntött, hogy ideiglenes hatállyal nevelőszülőknél helyezi el a két kiskorút, de tartottak a szülők ellenállásától, ezért a határozat végrehajtásához rendőri segítséget kértek. Az alapjogi biztos álláspontja szerint ez az intézkedés eltúlzott, a gyermekek jogait sértő volt.
Miután a szakértői bizottság nem javasolta a gyermekek visszahelyezését a családba, továbbra is a nevelőszülőknél maradtak. Azóta az anya kéthetente két órában, az apa pedig egyáltalán nem találkozhat gyermekeivel. A szülők ez év áprilisában az anyai kapcsolattartás bővítését és az apai kapcsolattartás szabályozását kérték. Azonban a gyámhivatal a gyermekek legjobb érdekét szolgáló kapcsolattartásról a szakszolgálat javaslatának hiányában nem tud dönteni - ismertetik az eset fejleményeit.
A közleményben hangsúlyozzák: a gyermekvédelmi törvény szerint segítséget kell nyújtani a gyermek visszahelyezéséhez családi környezetbe, az állami gondoskodásnak pedig addig kell tartania, amíg a család alkalmassá válik a gyermeknevelésre.
Szabó Máté álláspontja szerint az anya számára kéthetenként két órában megállapított, az apának pedig nem engedélyezett kapcsolattartás oda vezethet, hogy az óvodás és a kisiskolás korú gyermek elidegenedik a szüleitől, és nehézségekbe ütközik vagy teljesen ellehetetlenül, hogy valamikor majd hazatérhessen a családjához.

Címkék: Jog-gyermekek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket