Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Augusztus 05. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MNO

Óvatosan a napozással! A bőrdaganatokról röviden

Óvatosan a napozással! A bőrdaganatokról röviden

Nyáron aki csak teheti, strandol és sütteti magát a napon, pedig utóbbi nagyon veszélyes lehet. A legjobban a festékes anyajegyekre kell figyelnünk, mivel rosszindulatúan átalakulhatnak, különösen a sérülésnek kitett helyeken.

Bár mindenki fél a bőrdaganatoktól, sokszor lehet hallani, olvasni róluk, mégis fontosnak tartom, hogy írjak erről a betegségcsoportról. Sokféle jóindulatú bőrdaganat létezik. A leggyakoribbak a következők:

1. Anyajegyek: sokszor veleszületett, máskor később megjelenő elváltozások, melyek színben és felszínben is eltérnek a környezetüktől. Legnagyobb jelentőségük a festékes anyajegyeknek van, mivel egy részük rosszindulatúan átalakulhat, különösen a sérülésnek kitett helyeken. Ha méret-, alak- vagy színváltozást, az anyajegy környezetében csomóképződést észlelünk, azonnal szakemberhez kell fordulni.

2. Papillóma: inkább idősebb korban jelentkezik, főleg a nyakon és a karon. Ez eleinte sárgásbarna, majd egyre sötétebb, morzsalékony, szemölcsös felszínű növedék. Elsősorban esztétikai problémát okoz, és megfelelő módszerrel könnyen eltávolítható.

3. Keloid: főleg fiatal felnőtteken valamilyen sérülés vagy műtét helyén keletkező, tömött tapintású, vörös, a környező bőr felé rákollószerű „lábakat” képező, fényes felszínű daganat, amely időben kezelve jó eredménnyel gyógyítható.

Vannak olyan elváltozások is, melyek szövettanilag már rosszindulatúak, de korai felismerésük a gyógyulás esélyét jelentősen növeli. Ilyenek:

1. Alapsejtes bőrrák: eleinte kis fénylő, széli részén értágulatokkal tarkított növedék. Áttétet nem képez, ám a környező szöveteket roncsolhatja. Sebészi módszerrel, röntgenbesugárzással és egyéb speciális módszerekkel kezelhető.

2. Elszarusodó laphámrák: legtöbbször az arcon, a nyakon, a kézháton alakul ki, enyhén kiemelkedő, sárgásbarna színű, elszarusodó felszínű daganat. Gyorsan növekszik, és áttétet is képez, ezért mielőbbi ajánlott sebészi eltávolítása.

3. Melanoma: a bőr festéktermelő sejtjeiből általában ép területen alakul ki, de meglévő festékes anyajegyekből is elfajulhat. A megbetegedés száma az utóbbi években növekszik, középkorúakon és fiatalokon is előfordul, színe világosbarnától a kékesfeketéig terjed. Áttétet képez, kezelése műtéti, kiegészítve más lehetőségekkel, besugárzással és infúziós kezeléssel.

A megelőzés szó szerint életet menthet. Az önvizsgálat is nagyon fontos, de bármilyen gyanús jelenség esetén szakorvoshoz kell fordulni. Javasolt az évente végzett melanomaszűrés, ahol a bőrgyógyász speciális eszközzel vizsgálja végig egész bőrfelületünket. Ha napra megyünk, óvjuk bőrünket megfelelő faktorszámú fényvédő naptejekkel, viseljünk sapkát, esetleg könnyű kalapot, akinek pedig érzékeny vagy már károsodott a bőre, az inkább az árnyékban pihenjen két fürdőzés között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket