Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2014. Október 20. 16:02, hétfő | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum

Seuso kincse és Pannonia

Seuso kincse és Pannonia

Nagy sikerrel indult a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület és az általa működtetett Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény régészeti témájú előadásainak sora.

Sok érdeklődő gyűlt össze 2014. október 15-én a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény Szepessy termében, ahol Dr. Tóth Endre régész, a Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtárának nyugalmazott főosztályvezetője tartott előadást Seuso kincse és Pannonia címmel.
A cím ismerősen csenghetett a téma iránt érdeklődőknek, nem véletlenül, hiszen a Visy Zsolt és Mráv Zsolt szerkesztette, azonos című tanulmánykötet alkotói között is szerepelt az előadó, aki most a dombóvári közönséggel osztotta meg a többmilliárd forintot érő kinccsel kapcsolatos ismereteit. A bő egy órás előadás során nem csupán a kincsek leíró bemutatására került sor. A résztvevők átfogó ismeretet szerezhettek a Seuso kincs felderítetlen gyilkosságokkal, hamis eredetpapírokkal, tulajdonjogi csatározásokkal kikövezett útjáról a kezdetektől egészen napjainkig. Az érdeklődők bepillantást nyerhettek a 20 évvel ezelőtti bírósági per körülményeibe, mely sajnos Magyarország számára kedvezőtlen ítélettel zárult, a műkincsekhez fűződő bonyolult érdekrendszerbe, a kincs feltételezett megtalálójának, Sümegh Józsefnek halálával kapcsolatos kutatásokba, illetve bemutatásra kerültek a műkincs eredetének igazolására szolgáló lehetőségek is.
A személyes hangvételű előadás során a hallgatóság részletekben gazdag, átfogó képet kapott Dr. Tóth Endre – és természetesen sok más tudományos szakember és lelkes amatőr – kutatásának tárgyáról, a Seuso kincsről.

A következő régészeti előadást Dr. Szabó Géza PhD régész, muzeológus tartja 2014. november 3-án (hétfőn) 17 órakor. Az előadás címe: Perzsák Pannoniában – Pannoniából Perzsiába: régészeti időutazás.

Szeretettel vár mindenkit következő régészeti témájú előadására is a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület és az általa működtetett Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 19. 16:25, csütörtök | Helyi

Dombóvári győztese van a CineFest Filmfesztivál diákfilm pályázatának

A 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál egyik díjazottja a dombóvári Juhász Barnabás.

2024. Szeptember 18. 09:56, szerda | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Szeptember 17. 13:17, kedd | Helyi

Két baleset is történt Kapospula és Attala között pár nap alatt

Mindkét esetben súlyos sérülés történt.

2024. Szeptember 16. 11:00, hétfő | Helyi

Fekete István Múzeum – A hónap műtárgya

Szeptember hónap műtárgyának az író egy eddig ismeretlen kéziratát választották. Fekete István Vadászat Magyarországon című írása az Amnesztia, vegyes kézirat kötetben található meg.