Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Augusztus 09. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Színesebb és költséghatékonyabb az idei augusztus 20.-i ünnepség

Színesebb és költséghatékonyabb az idei augusztus 20.-i ünnepség

Légiparádé, Magyar Ízek Utcája, az Év fagylaltja és persze tűzijáték – az idei államalapítási ünnepen lesznek újdonságok is a programok között, azzal együtt, hogy az augusztus 20.-i ünnepségsorozat költségei a tervek szerint nem érik el a tavalyi szintet. Kovács Zoltán társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a Gazdasági Rádiónak azt mondta, hogy a költséghatékonyság fontos szempont volt a tervezésnél. Az összköltség 270 millió forint alá van tervezve, ebből bruttó 150 millió forintot a tűzijáték kivitelezése visz el. Tavaly összességében 350 millió forint körül volt az összköltség.

Az először 2010-ben megrendezett Magyar Ízek Utcája nagy sikerére tekintettel, idén még több finomság várja az ünneplőket és ezúttal is jótékonysági célra, a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány támogatására fordítják a bevételek egy részét. A budai Duna-parti falatozást koncertek is kísérik.

Az aratómenetet, a Szent István napi misét és Szent Jobb-körmenetet követően természetesen idén is lesz tűzijáték. Az Olimpia évére tekintettel az ünnepi programok része lesz a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj, ahol a Londonból hazatérő olimpikonokat is üdvözölni lehet - olvasható a kormány honlapján.

Már augusztus 19-én vasárnap délben megnyílik a Magyar Ízek Utcája, az ennivaló vásárfiák az Erzsébet híd budai lábától egészen a Bem térig sorakoznak majd. Közel száz, az ország különböző részeiről érkező kiállító készül ínycsiklandozó finomságokkal. Köztük magyar termelők kínálják majd az általuk termelt gyümölcsöket, sajtot, mézet, kolbászt, lekvárokat. A sétányra üres hassal érdemes érkezni, a készételek mellett ugyanis természetesen megkóstolható lesz Magyarország Tortája, sőt idén először bemutatják Magyarország Cukormentes Tortáját és az Év fagylaltját is.

Falatozás közben az Alagútnál, a Clark Ádám téren és a Bem téren lehet majd egy kis szünetet tartani, ahol vasárnap este nyolc órától koncertek lesznek. Fellépnek: a Keresztes Ildikó Band, Mókus és a Fabula Rasa, Ferenczi György és a Rackajam, a Mystery Gang, Odett és nem utolsó sorban a vintage punk rock and roll trió, a The Silver Shine. A műsor másnap is folytatódik, a Clark Ádám téren Vitéz László bábelőadás, színházi előadás, néptánc bemutató, délután jazz koncertek lesznek (Bársony Bálint és a Sunshine Love, Hot Jazz Band). A Bem téren hétfő délután a Nemzeti Rézfúvós Kvintetté és a Pénzügyőr Zenekaré a színpad.

A program elmaradhatatlan része ezúttal is az összefogás, amely a 2010-es rendkívüli árvíz helyzet idején szervezett augusztus 20-a óta már hagyománynak számít. Mindenki, aki a Magyar Ízek Utcájára ellátogat és vásárol egyúttal támogatja a nehéz helyzetben lévő gyermekek étkeztetését a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítványon keresztül.

Augusztus 20-án, reggel a Kossuth téri díszünnepség nyitja meg az ünnepnap programjait. A ceremónián katonai tiszteletadás kíséretében felvonják Magyarország nemzeti lobogóját, majd ünnepélyes keretek között felavatják a frissen végzett honvédtiszteket. Az eseményen beszédet mond Áder János államfő. Az ünnepségen fellép a Magyar Rádió Gyermekkórusa, a Magyar Rádió Zenekara, a Bihari János néptáncegyüttes, valamint Tata, Makó városok és Csepel gyermek néptánccsoportjai.

Délelőtt tíz órakor a Duna fölött egyórás légi parádé lesz katonai és civil gépekkel. Délután egy órakor az Ország Háza ismét megnyitja kapuit az érdeklődők előtt; este nyolc óráig lehet megtekinteni a Parlament épületét. A programok ideje alatt a Duna-partra látogatókat az esemény médiapartnere, a Petőfi Rádió rendezésében zenei kívánságműsor szórakoztatja.

A hagyományokhoz híven délután három órakor a Clark Ádám téren tartják az ökomenikus kenyéráldást, majd elindul az Aratómenet a Lánchídon át a Szent István Bazilikáig, ahol 5 órakor az ünnepi szentmise, azt követően pedig a Szent Jobb körmenet veszi kezdetét.

Az Olimpia évének jegyében rendhagyó módon a nemzeti rendezvényhez kapcsolódik a Gyulai István Atlétikai Magyar Nagydíj is, amelyen olyan atléták vesznek részt, mint Pars Krisztián olimpiai bajnok kalapácsvető vagy az amerikai Sanya Richards-Ross, aki női 400 méteres síkfutásban nyert aranyat Londonban. A sportesemény augusztus 20-án délután négy órakor kezdődik a Puskás Ferenc Stadionban, ahol megjelennek a magyar olimpikonok is.

Este kilenc órától kezdődik az augusztus 20-i programok elmaradhatatlan eleme, az ünnepi tűzijáték. Idén a Dunán – a Margit híd és a Szabadság híd között elhelyezkedő – három uszályról lövik ki a rakétákat, a Citadella helyett pedig a Lánchídról. A Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. által július 14-én 150 millió forintos keretösszegre kiírt gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárásra egy konzorcium – a tavalyi tűzijátékot is szervező Pyro1 Kft. – nyújtott be pályázatot. A nyertes a tűzijáték műszaki lebonyolításáért, a teljes körű rendezvénybiztosításért és az ezzel kapcsolatos tömegtájékoztatásért felel.

A nap folyamán a Parlamentben a legrangosabb állami kitüntetéseket is átadják. Áder János köztársasági elnök 11 órától Orbán Viktor felterjesztésére a Magyar Köztársasági Érdemrend Kitüntetéseket, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár 13 órától a Külhoni Magyarságért Díjakat adja át.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket