Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Április 18. 10:30, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Szuperteljesítményű mikroelemet fejlesztettek ki az Egyesült Államokban

Szuperteljesítményű mikroelemet fejlesztettek ki az Egyesült Államokban

Bár méretét tekintve parányi, feltalálói szerint teljesítményben és kapacitásban egyaránt lekörözi legnagyobb társait is az a mikroelem, amelyet az Egyesült Államokban fejlesztettek ki.

A néhány milliméteres telep annyi erőt tud leadni, hogy mobiltelefon közbeiktatásával könnyen "bebikázható" egy lemerült akkumulátorú gépkocsi, majd egy szemvillanás alatt maga a telefonkészülék is újratölthető vele. Készítői szerint teljesítményben felülmúlja a legjobb szuperkondenzátorokat, ugyanakkor kiválóan alkalmas kommunikációs és elektronikus berendezések működtetésére.
Az Illinois-i Egyetem fejlesztőcsapata a Nature Communications című szakfolyóiratban mutatta be találmányát. Vezetőjük, William King professzor elmondta, hogy az elektronika területén lezajlott miniatürizálási forradalom vezérelte őket, amikor nekiláttak a mikrotechnológiába illeszkedő elem megtervezésének.
Az erőforrásokat általában teljesítmény, illetve kapacitás alapján különböztetik meg: egyfelől mennyi energiát, milyen erős áramot tudnak kiadni, másfelől mennyi ideig képesek tárolni az elektromos töltéseket, miközben folyamatosan ellátják árammal a működtetett rendszert. A nagy teljesítményű kondenzátorok (régies elnevezéssel: áramsűrítők) gyorsan és jelentős erőt továbbítanak, de tároló kapacitásuk viszonylag kicsi. Az üzemanyagcellák és a telepek ellenben sok energiát tartalmaznak, de azt lassan adják le, és maguk is lassan töltődnek.
Az új kisméretű töltéshordozó - elébe menve a korszerű elektronikai készülékek által támasztott "kettős" követelményeknek - egyesíti magában mindkét típus jellemzőit, sőt belső szerkezetének módosításával változtatható, hogy melyik tulajdonság domináljon: az erőleadási vagy az energiatárolási képesség. Az elembe saját kifejlesztésű, gyors töltésű anódot, illetve katódot építettek be az egyetem kutatói, és újfajta módon kapcsolták rendszerbe a két pólust.
A mikroelem újratölthető, ugyanakkor a versenytársaknál ezerszer gyorsabban képes eszközök feltöltésére. A fejlesztők most azon dolgoznak, hogy tömeggyártásra alkalmassá tegyék, és minél olcsóbban előállítható legyen. Azon is törik a fejüket, hogyan lehetne integrálni más alkotórészekkel vagy panelekkel. Meggyőződésük, hogy nemcsak a szórakoztató elektronikában, hanem a mindennapi életben és a gyógyászatban használt berendezések - például lézeres és érzékelő műszerek - területén is jelentős technológiai ugrást érhetnének el a pöttöm szupertelep beépítésével.

Címkék: Tudomány-technika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket