Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. Szeptember 24. 14:17, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Változik a közgyógyellátás rendszere október elsejétől

Változik a közgyógyellátás rendszere október elsejétől

Október elsejétől változik a közgyógyellátás rendszere és ismét lesz közgyógylista.

Erre minden hatóanyagcsoportból csak a legolcsóbb készítmények kerülhetnek fel és az orvosok is csak ezeket rendelhetik majd a betegeiknek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ezzel előnyt adna az alacsonyabb árú medicináknak, hogy további árcsökkentésre ösztönözze a gyártókat – írja a Magyar Nemzet.

Most úgy működik a közgyógyellátás rendszere, hogy egy rászorulónak maximum havi 6 ezer forintos keretet állapítanak meg, az összeg egy virtuális pénztárcába kerül. Noha a keret megállapításakor az azonos hatóanyagú medicinák közül a legolcsóbb térítési díjával számolnak már most is, a betegnek eddig nem kellett feltétlenül ezt a terméket választania. Ha drágábbat választott, akkor nem volt elegendő a virtuális pénzkerete, azt magának kellett kiegészítenie. Ez a rendszer megszűnne, a betegek csak azokat a termékeket választhatják majd ki a közgyógyellátás terhére , amelyek szerepelnek a listán. Erre a listára pedig azok kerülhetnek fel, amelyek egy új kategóriába, az úgynevezett preferált referencia – ársávba tartoznak. Ebbe pedig azok a medicinák kerülhetnek be, amelyek ára legfeljebb 5 százalékkal haladja meg az azonos hatóanyagcsoportba tartozó és valós forgalommal rendelkező legolcsóbb készítményét.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket